ASE 256 - Engoba nebeská
Popis
Engoba sypká, bezolovnatá.
Ředění pitnou vodou nejdříve 1:1, pak pozvolna doředit na hustotu hustšího palačinkového těsta. Jen pozor: každá engoba přijímá jiné množství vody, nejlepší zkouška je tzv. na prst. Když Vám po namočení prstu engoba steče po prstu dolů, je moc naředěná, nechte ji odstát a svrchní vodu opatrně slijte, je-li namočený prst hustě obalen engobou a engoba téměř nestéká - je potřeba engobu opatrně doředit vodou, jestliže engoba lehce odkapává a na prstu se rýsují vrásky kůže, je engoba správně hustá. Lze si udělat i výpalovou zkoušku, silná vrstva engoby se obvykle odlupuje, příliš naředěná engoba se na střepu chová spíše jako vodovka....
Engobu rozmícháme tak, že do ní vlijeme množství vody 1:1, necháme chvíli odstát a pak pečlivě promícháme, nejlépe míchačem na barvy a popř. doředíme opatrně vodou na konzistenci hustého palačinkového těsta, pokud chcete mít engobu opravdu jemnou, přeceďte ji na sítku na glazury.
Střep na aplikaci engoby musí být čistý, engoba se nejlépe aplikuje na tzv.kožovitý střep - téměř zaschlý střep před prvním výpalem - přežahem.
Dodržujte předepsanou teplotu výpalu!
Podobné produkty
engoba | prášková |
teplota výpalu | 1020 - 1160°C |
množství | 0,5 nebo 1 kg |
balení | igelitový sáček se zipem |
barva | středně modrá |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.